RakYat2

Saturday, February 26, 2011

APAKAH HUKUM BERKAPEL??


Assalammualaikumm..
arini hamba hendak sentuh sikit tentang sesuatu perkara yang biasa kita lihat pada zaman sekarang.. COUPLE ..ramai dah sedia maklum kapel itu haram..tapi kenapa ye masih ramai lagi buat perkara haram tersebut...hahh di bawah ini..hamba nak terangkan serba ringkas tentang etika2 yang perlu korang buat bagi kita mengelakkan korang dari terjerumus ke arah perkara maksiat ini..satu dalam konteks hukum hakam islam dan satu lagi dalam konteks merapuuuuu....
ETIKA PERGAULAN DAN BATAS PERGAULAN DI ANTARA LELAKI DAN WANITA MENURUT ISLAM
Menundukkan pandangan
          Allah dalam firman-NYA; 
          Katakanlah kepada laki-laki yang beriman: Hendaklah mereka menahan pandangannya dan memelihara kemaluannya.(an-Nuur: 30)
          Katakanlah kepada wanita yang beriman: Hendaklah mereka menahan pandangannya dan memelihara kemaluannya.(an-Nuur: 31)

Menutup Aurat

          ALLAH berfirman dan jangan lah mereka mennampakkan perhiasannya, kecuali yang biasa nampak daripadanya. Dan hendaklah mereka melabuhkan kain tudung ke dadanya. (an-Nuur: 31)

Adanya pembatas antara lelaki dengan wanita 

          Sebagaimana firman-NYA; Dan apabila kalian meminta sesuatu kepada mereka (para wanita) maka minta lah dari balik hijab. (al-Ahzaab: 53)

Tidak berdua-duaan Di Antara Lelaki Dan Perempuan
          
          Dari Ibnu Abbas r.a. berkata: Saya mendengar Rasulullah SAW bersabda: Janganlah seorang lelaki berdua-duaan (khalwat) dengan wanita kecuali bersama mahramnya. (Hadis Riwayat Bukhari & Muslim)

Tidak Melunakkan Ucapan (Percakapan)

          Berkata Imam Ibnu Kathir; Ini adalah beberapa etika yang diperintahkan oleh ALLAH kepada para isteri Rasulullah SAW serta kepada para wanita mukminah lainnya, iaitu hendaklah dia kalau berbicara dengan orang lain tanpa suara merdu, dalam pengertian janganlah seorang wanita berbicara dengan orang lain sebagaimana dia
berbicara dengan suaminya. (Tafsir Ibnu Kathir 3/350)

Tidak Menyentuh Kaum Berlawanan Jenis

          Dari Maqil bin Yasar r.a. berkata; Seandainya kepala seseorang ditusuk dengan jarum besi itu masih lebih baik daripada menyentuh kaum wanita yang tidak halal baginnya. (Hadis Hasan Riwayat Thabrani dalam Mujam Kabir)

ETIKA PERGAULAN DAN BATAS PERGAULAN DI ANTARA LELAKI DAN WANITA YANG MERAPU

Memandang wajah kekasih sepuas puasnya

          Rindulah dengan si DIA...kalau sehari tak berjumpa janji dapat pandang gambar pun cukuplah...rindu sesangat..

persoalannya
tak terangsang ke nafsu korang??

Pakaian tidak menutup aurat

           Sekarang zaman moden la..kenalah ikut gaya terkini..barulah bergaya...barulah si DIa cair...takkanlah kita   nak bergaya kolot nanti orang luar tengok apa..hisyyy x maju lah gitu

persoalannya
mana letak adab dan hukum hakam islam?? kolot gak ke??

Pergaulan yang melampaui batas

          Barulah open minded. Kolot lah korang yang tak pandai bercampur.

persoalannya
kalau dah terlebih sangat macam mana nak buat tu??sedarkah korang setiap perbuatan kita tu dicatat oleh malaikat??

Berdua-duaan diantara lelaki dan perempuan

          Nak berdua lah senang..Senang nak share masalah..senang nak beromantik..tak adalah orang kacau nanti..

persoalannya
tahu ke korang ada orang ketiga semasa korang berdua tapi korang tak nampak??orang ketiga ni orang yang dilakhnat ALLAH dan "KING" dalam menghasut orang

Melunakkan ucapan kepada kekasih hati yang bukan muhrim

          Alaaa nak manja sikit sikit je..tak boleh ke??kita kenalah selalu menelefon kekasih hati..kena ambik berat pasal si DIA..kenalah bagi suara manja..nanti dituduh kita kasar...

persoalannya
korang tak sedar ke yang setiap perbuatan korang dilihat oleh ALLAH???tahu ke korang yang kata-kata tu boleh mengakibatkan sesuatu perbuatan tanpa fikiran??

Menyentuh tangan atau anggota pasangan

         Cinta punya pasal...i sanggup korban apa sahaja demi u...permulaannya tanganlah...lepas tu up to u lahhh

persoalannya
Korang faham tak pepatah mengatakan "Apabila nasi sudah menjadi bubur" dan "Apabila ditebuk tupai"??dua pepatah yang berlainan tapi mendalam maksudnya


BERDASARKAN FAKTA DI ATAS KORANG FIKIRLAH APA HUKUM NYE BERKAPEL INI...

HAYATI AYAT AYAT INI
CINTA KEPADA TUHAN ADALAH YANG ABADI
CINTA KEPADA BAGINDA NABI MUHAMMAD S.A.W CINTA YANG HAKIKI
CINTA KEPADA AYAH BONDA SERTA KELUARGA HANYA SEMENTARA
CINTA SESAMA INSAN SUBURKAN DENGAN KETAKWAAN

dan akhir sekali anda hayatilah lagu ini ye...renung2kan dan selamat beramal...
KAPEL = MERAPU








Monday, February 21, 2011

antara makhluk paling berani di dunia...

assalammualaikumm...haahhhhh dh lama hamba menyepi nih..hehehe...idea xda la kwn2...arini pon terdetik ati amba nk siarkan video binatang peliharaan hamba...menurut hikayat orang2 tua binatang peliharaan hamba ni merupakan sejenis binatang yang berani gileerr laaaa...nama dier honey badgers...hah tengoklah biodatanya


NAMA : HONEY BADGER @ RATEL @ LANDAK MADU

WARGANEGARA : AFRIKA DAN TIMUR EROPAH

IC : RAHSIA (DILINDUNGI)

WARNA IC : HITAM PUTIH

NAMA BAPA : MEMERANG

NAMA IBU : LANDAK

HOBI : MAKAN DAGING

MAKANAN KESUKAAN : ULAR

MINUMAN KESUKAAN : AIR KOLAM

di bawah ini antara tindakan2 "tyco" die


papehal pown die ni pon sama mcm hamba..kuat merapuuu...like animal like owner..hahaha

Tuesday, February 15, 2011

MEREKA ADALAH LAGENDA TERKINI

Assalammualaikum...
Pekaba kawan2 semua...haaahhh hari ini hamba nak siarkan tayangan tentang jaguh2 sukan zaman terkini...haahhhh semoga terhiburrr..

BOLA SEPAK
jaguh pertama...korang minat kan dengan CRISTIANO RONALDO (bekas pemegang pemain terbaik dunia dan eropah)...hahhh mari tonton


saingan cristiano ronaldo terdekat adalah LIONEL MESSI (pemenang pemain terbaik dunia dan eropah) hahh..cuber tengok


mcm mana dengan pemain malaysia??? hamba rasa SAFEE SALI (penjaring terbanyak semasa piala AFF)..hahhh cbe lihat di bawah..huhu


BADMINTON
sukan kedua paling popular di Malaysia...hahhh lagenda pertama masa kini yg kita nk tengok sapa lagi kalau bukan LEE CHONG WEI (juara All-England)..kebanggaan kita


part 1


part 2

fuhhh 3 lwn 1....hamba pown leh terkucil gini...hahhhh sekarang kita tengok lak saingan chong wei..of coz la LIN DAN (juara bertahan kejohanan dunia dan pemegang pingat emas olimpik)...


kawan2 boleh ke buat macam lin dan nih??hahaha

RENANG

Sukan ni sukan paling popular di olimpik..tapi di Malaysia popular gak tau...antara nama besar dalam sukan renang adalah MICHEAL PHELPS (pemegang emas terbanyak di Oimpik Beijing)...


di Malaysia, walaupun kita belum lahirkan perenang bertaraf dunia...tapi kita masih mampu setanding dengan perenang2 asia...contohnya DANIEL BEGO (emas terbanyak di sukan sea) 



OLAHRAGA

sapa yang tak kenal dengan USAIN BOLT di dalam sukan olahraga ini...hehehe..mari kita tonton macam mana pelari berasal dari Jamaica ini boleh memecahkan sebanyak 6 rekod dunia!!!!



saingan terkuat usain bolt adalah pelari dari amerika iaitu TYSON GAY...bukan gay ye...itu nama nyer...


di Malaysia walaupun sukan olahraga ini semakin merosot..tapi kita masih mempunyai pelari yang masih mengaum di asia iaitu NAZMIZAN MUHAMMAD


BASIKAL

di sini hamba nak kenalkan dengan dua lagenda bagi sukan berbasikal ini..pertama CHRIS HOY lagenda trek...dan LANCE ARMSTRONG lagenda lebuhraya...


CHRIS HOY (pemegang pingat olimpik tiga kali berturut turut)


LANCE ARMSTRONG (pemegang jersi kuning bagi Le Tour De France yang dikenali sebagai laluan paling berbahaya sebanyak 7 kali berturut2)

LANCE ARMSTRONG merupakan bekas pesakit kanser yang berjaya sembuh dan berumur 40..menang kali ke 7 tour de france semasa berumur 34 tahun!!!

CHRIS HOY berumur 32 tahun semasa menang emas olimpik beijing!!!

Di Malaysia kita mempunyai dua pelumba basikal yang digeruni di Asia seta Dunia..iaitu juara trek asia AZIZULHASNI AWANG 


dan ANUAR MANAN (pelumba lebuhraya yang digeruni)



SQUASY

hamba rasa tak perlulah kita lupakan jasa2 jagoan dunia kita di dalam sukan ini NICOL DAVID...beliau merupakan antara pemain squash yang terbaik pernah dihasilkan di Malaysia serta dunia....


ok kawan2 bagi lain2 sukan seperti hoki ke takraw ke korang tentukan lah sendiri..hehehe

ok..sampai di sini sahaja...kalau ada update2 lagi hamba akan post kan ye..hehehe...

Saturday, February 12, 2011

PERMASALAHAN MAT REMPIT...BILAKAH IA AKAN DISELESAIKAN??? (EPISOD AKHIR)

Assalammualaikumm...hahhh setelah hamba lama mendiamkan diri bagi mencari idea....kali ni hamba nak merapu lagi bagi tajuk rempit..kali ni episod lasttt...walaupun hamba bagi data2 yang taklah sempurna sangat tapi boleh laaa nak bagi korang paham...pandai2 la kowg fikir...hohoho....

hahh setelah kita mengetahui bagaimana dan sebab2 terhasilnya mat rempit...sekarang ni kita nak tahu...kenapa diaowg ni leh jadi terlalu agresif?? atau lain kata terlalu berani?? atau lain kata terlalu hati kering?? atau lain kata terlalu merapuuuuuuuuu....

inilah sebab2nya....

....1st.......


DADAH

.....2nd.......



WANITA

....3rd....


DUIT

...4th....


PENGARUH @ KUASA

hahhh so itulah perangai si mat2 rempit bile diaowg dh merapuuu...hohoho...tapi hamba rasa yang sertai pon ramai pelajar..tak kiralah dari mana dari sekolah..universiti...kolej..politeknik...dan apa2 la...hahh kiranya diaowg ni pon terpelajar gak la..kalau tak mcm mana bley terhasil gambar di bawah??...


hah..cantik tak motor di atas..laju tuu...tapi kreativiti diaowg disalah guna..ayoyoyo...agak2 kowg mcm mn lah kita nak selesaikan masalah ni yew??

haihhhh....susah2....tapi hamba rasa perkara ini takkan meletup letup kalau filem2 yang bertemakan rempit tidak ditayangkan secara umum...memang hamba rasa filem filem itu ada maksud tersirat di dalamnya..tetapi mcm mn plk dengan budak2 kecik yang menontonnnya????? macam mana??? 

aktiviti ni selalunya disertai remaja antara umor 15 - 26..hahhh masa2 gini darah muda tengah mengalir..pantang ditegur..hohohoo

hamba tengok pengajarannya selalu terdapat di hujung2 filem...haihhh..awl2 tu banyak meraapuuu....tak serik2 lagi kita tengok mayat mcm di bawah ni


  
so kesimpulannya..marilah kita pastikan keluarga kita atau adik2 atau abg2 kita terlibat dengan aktiviti tak bermoral ini...huhu..hindarinya sebelum mat @ pelesit rempit semakin

MERAPUUUUUUUU




Wednesday, February 9, 2011

PERMASALAHAN MAT REMPIT...BILAKAH IA AKAN DISELESAIKAN??? (EPISOD 2)

Allooo..bersama dengan hamba sekali lagi...episod pertama hamba telah mengutarakan kes tentang kanak2 rempit...yang berkemungkinan menjadi mat rempit..ok post terbaru ni hamba nak kowang tau...mengapa diowg ni leh jadi rempit???apa sebabnya??


.....1st problem....

(sekadar gambar hiasan)
adakah ia kerana masalah keluarga???
mak ayah diaowg tak tengok anak diaowg kew???


......2nd problem.....

(sekadar gambar hiasan)
adakah kerana hasutan kawan??
takkan semua kawan jahat???

.....3rd problem.....

(sekadar gambar hiasan)
adakah kerana suka2 jew atau sebagai hobi??
biar betul diaowg ni...takdew kew aktiviti lain??

....4th problem....

(sekadar gambar hiasan)

adakah kerana diaowg ni ikot kehendak hati diaowg  (my way) tanpa berfikir?? 
atau adakah mereka mengikut keadaan dunia (expressi dunia)??
tapi owang di dunia luar tu motor diaowg lagi power2...

kesimpulannya hamba rasa adew mat rempit yang memenuhi semua keempat2 kriteria di atas...adew yang satu jew...bagi kowg pulak macam mana???

*p/s biar kita cakap merapu tetapi jangan hidup
MERAPUUUUU







Tuesday, February 8, 2011

PERMASALAHAN MAT REMPIT...BILAKAH IA AKAN DISELESAIKAN??? (EPISOD 1)

ASSALAMMUALAIKUMMM saudara dan saudari sekaliannn...
Pekaba kowg?? Setelah lama jugak memikirkan idea untuk post terbaru...arini hamba tergerak hati nk berbicara tentang isu semasa...iaitu isu MAT REMPITTT...
Kat suratkhabar arini asyik keluar je isu mat rempit...mat rempit lawan polis laaa mat rempit peragut laaa..mat rempit kemalangan laaa...isyyy tak abis2 dan MERAPUUUU laaa...hamba tengok banyak juga tindakan dari pihak berkuasa untuk menghapuskan kegiatan yang tak bermoral ni...tapi sampai sekarang tak dapat2 gak diselesaikan..ayoyoyo...sedey hamba...yala pasal yang terlibat pown ramai remaja2 melayu...jadi di sini hamba mahu terangkan dari mana asal usul mat rempit ni dan bagaimana diaowg bley menjadi mat rempit tegarrr...yala kalau nk selesaikan sesuatu masalah mestilah tahu ujung pangkalnya kannn..nanti tak lah MERAPUUUU....


episod 1

sebenarnya kebanyakan mat rempit ni dah bermula dari budak2 ni kecik2 dulu..hah cuber tengok di bawah

tengah2 mlm merayap kat bandar..xtentu hala..



perghh ini dasyattt


pandai budak ni

waaa kecik2 dh pndai wat mcm2 skill...budak2 ni sbnrnya bagus...yala kecik2 dh pndai wat skill yang kita pown tak berani buat...pastu pandai lak bikin2 basikal diaowg..hehehe..tapi masalahnya...FAMILY ATAU MAK BAPAK DIAOWG XTAU KEW??

hahhh untuk soalan yg di "highlightkan" kita akan bincang untuk episod kedua k...tungguuuuuuu....sebab hamba tak nak taip banyak2...nanti pasti

MERAPUUUUUUUU







Sunday, February 6, 2011

Lawak Tamil

Hari ini hamba tak ada point nak cakap apa...sebelum ni hamba pernah tayangkan lawak dari jepun..hari ini hamba cuma nak tayangkan video2 lawak daripada filem tamil...Pandai gak budak2 ni edit video2 ni dari filem tamil..apa2 hal pown...respect sama kowg la...pasal senikata diaowg memang MERAPUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU......HOPE KOWG ENJOYYY YEE...


* KALAU KOWG NK TENGOK VIDEO DI BAWAH SILA OFF KAN LAGU BLOG INI DI BAWAH SEKALI...



ketiak basah 1

ketiak basah 2


lirik bestt..huhu




owhh tidakk

aduyaiiii.....


ayoo shantiii...

Sebenarnya banyak lagi...hahaha..semua ni video2 lama...saja jew hamba tayangkan....hohoho





Saturday, February 5, 2011

KANAK2 ZAMAN SEKARANG MENJADI SEMAKIN PENAKUT???APAKAH SEBABNYA???

ASSALAMMUALAIKUMMMMMM kowg semuaaa....
Kita ke udara sekali lagi bersama hamba yang suka merapuuu...ok yew...kali ni hamba nk amik antara topik terhangat di era skrg...SOALANNYA....kanak2 zaman sekarang menjadi semakin penakut??? kenapa hamba berkata begitu??...apa sudah jadikkk????..ayoyoyoyo semakin MERAPUUUUUU budak2 ni...


di sini hamba dengan naluri hati hamba akan merungkai...apakah sebabnya terjadi beginiiii???dan cara2 mahu kurangkan ketakutan ituuuu


.....PERTAMA....


hamba rasalah....kanak2 sekarang ni terlalu sangat didedahkan dengan cerita2 seram yang MERAPUUUUUU...nak bagi contoh hamba rasa tak perlulah..sebab banyakkkk sangat...




so caranya...kurangkanlah tengok cerita seram yewww...huhuhu


....KEDUA.....


Mungkin disebabkan banyak kes2 peculikan budak berlaku ...so kanak2 takot berkeliaran...




cara penyelesaiannya bagi hamba..kowg semua kena la tengok mcm di bawah ini




belajar pertahanan diri...yeahhhhh


....KETIGA.....


Mungkin ramai owang gila kat luar sana kowtttt.....




Maksud hamba bukan gila otak...tapi gila seks...xpown gila bunuh owg....ayoyo...
So kesimpulannya selalu2 lah kowg kena berada disamping adik2 dan anak2 kowg...pasal diowg ni bukan takut suka2..mungkin adew sebab...pahamilah mereka..sebab budak2 kecik ni selalu berkata benar...bukan macam kita yang kuat.........


MERAPUUUUUU




jadi kowg bolehla renung2 kan dan selamat beramal....

Thursday, February 3, 2011

KELEBIHAN MEMBUAT BLOG

ALAF BARU...ZAMAN BARU...FESYEN BARU...GAYA BARU...SEKARANG INI HAMBA TENGOK BANYAK YANG SERBA BARU...BERSESUAIAN DENGAN PEREDARAN ZAMAN SERTA PERUBAHAN EKONOMI...KITA PUSING2 KITA TENGOK JEW KAT INTERNET SEKARANG...BANYAK TOL BLOG2 YG KELUAR SEBTA BARU SETIAP SAAT SETIAP HARI SETIAP MINGGU SETIAP BULAN DAN SETIAP TAHUN...TANPA MEMBUANG MASA KOWG DI SINI HAMBA DENGAN BANGGANYA INGIN MENJELASKAN...APAKAH KELEBIHAN2 MEMBUAT BLOG???WALAUPON KOWG DH TAHU..TAPI HAMBA TETAP NK JELASKAN JUGAAA...
ANTARA KELEBIHAN MEMBUAT BLOG ADALAH


ANDA BOLEH BERKONGSI HOBI ANDA DENGAN KWN2 LAIN..CONTOHNYA PASAL KOMIK KEW FILEM KEW SUKAN KEW..APA2 LA...HAH CONTOH DI ATAS ADALAH PASAL KOMIK ONE PIECE..SESAPA BERMINAT LAWATLAH...


HAH..YANG KEDUA...ANDA BOLEH JEW NAK LUAHKAN PERASAAN ANDA...MARAH KEW SUKA KEW...SEDIH KEW..APA2 LA..SUMER LEH KONGSI DENGAN PEMBACA2 ANDA...HAH CONTOHNYA KAT BWH NI...


HAH KOWG LEH LA LUAHKAN MCM2 PENDAPAT..KEINGINAN KOWG...HUHU...YG ATAS NI KOWG NK TGOK POWN BOLEH MCM2 ADA..HEHEHE...LINK NYA


SELAIN ITU ANDA BOLEH JUGA MENGHIBURKAN PEMBACA2 ANDA DENGAN ISI2 YANG BEST...CONTOHNYA MCM LAWAK JENAKA..SERAM...ILMU2 NASIHAT..MCM2 LAH...HAH YG KAT BWH NI KOWG KLIK LA...



YANG KEEMPAT HAMBA RASA...KOWG BOLEH JUGAK WAT BISNES DARI BLOG..HAH CONTOHNYA MCM KAT BAWAH NI 



BANYAK JUGAK BISNES YANG HAMBA RASA BOLEH BUAT MELALUI BLOG..
DAN AKHIR SEKALI KOWG JUGAK BOLEH



MERAPUUUUUU
HAHAHA


XDEW SAPA AKAN MARAH KOWG...PERCAYALAH....HUHUHUHU...BAGI BLOG2 DI ATAS HAMBA AMIK CONTOH YG TERDEKAT SAHAJA..XTAHULAH BAGI KOWG...DAN KEPADA YANG BELUM BUAT...JOM LAH BUAT...KOWG MST RASA SERONOK...OK ITU SAHAJA DARI HAMBA BUBYEEEE



Wednesday, February 2, 2011

LaWak JepUn

JEPUN NI NEGARA YANG MAJU..OWG2 NYA JUGA RAMAI YG PANDAI DLM BIDANG MASINGW=2....TETAPI....KALAU KOWG NK TAU ADA JUGA YANG MERAPU....CONTOHNYA MCM KAT BWAH NI...SO ENJOY YEWWWW




lawak di perpustakaan
hahahaha....prtndgn yg menyakitkan



lawak di sekolah
sgguh hensem mamat di tv tu....


pertandingan yang menyakitkan..
oowwhh tidakkk....


di perhimpunan sekolah...
pown boleh merapu...


ni tyme blajo sains di lab...
hohoho....


star wars versi japang..
huhuhu....


hah nurse2 kena MRI..
hahaha

HAH SEMUA NI SEBAHAGIAN JEW DARI LAWAK2 JEPUN..SEMUA VIDEO2 LAMA...RANCANGAN DIAOWG NI ANTARA YANG TERLARIS DI JEPUN DAN ASIA...SO SEMOGA ANDA ENJOY MERAPUUUUUU