RakYat2

Tuesday, February 15, 2011

MEREKA ADALAH LAGENDA TERKINI

Assalammualaikum...
Pekaba kawan2 semua...haaahhh hari ini hamba nak siarkan tayangan tentang jaguh2 sukan zaman terkini...haahhhh semoga terhiburrr..

BOLA SEPAK
jaguh pertama...korang minat kan dengan CRISTIANO RONALDO (bekas pemegang pemain terbaik dunia dan eropah)...hahhh mari tonton


saingan cristiano ronaldo terdekat adalah LIONEL MESSI (pemenang pemain terbaik dunia dan eropah) hahh..cuber tengok


mcm mana dengan pemain malaysia??? hamba rasa SAFEE SALI (penjaring terbanyak semasa piala AFF)..hahhh cbe lihat di bawah..huhu


BADMINTON
sukan kedua paling popular di Malaysia...hahhh lagenda pertama masa kini yg kita nk tengok sapa lagi kalau bukan LEE CHONG WEI (juara All-England)..kebanggaan kita


part 1


part 2

fuhhh 3 lwn 1....hamba pown leh terkucil gini...hahhhh sekarang kita tengok lak saingan chong wei..of coz la LIN DAN (juara bertahan kejohanan dunia dan pemegang pingat emas olimpik)...


kawan2 boleh ke buat macam lin dan nih??hahaha

RENANG

Sukan ni sukan paling popular di olimpik..tapi di Malaysia popular gak tau...antara nama besar dalam sukan renang adalah MICHEAL PHELPS (pemegang emas terbanyak di Oimpik Beijing)...


di Malaysia, walaupun kita belum lahirkan perenang bertaraf dunia...tapi kita masih mampu setanding dengan perenang2 asia...contohnya DANIEL BEGO (emas terbanyak di sukan sea) 



OLAHRAGA

sapa yang tak kenal dengan USAIN BOLT di dalam sukan olahraga ini...hehehe..mari kita tonton macam mana pelari berasal dari Jamaica ini boleh memecahkan sebanyak 6 rekod dunia!!!!



saingan terkuat usain bolt adalah pelari dari amerika iaitu TYSON GAY...bukan gay ye...itu nama nyer...


di Malaysia walaupun sukan olahraga ini semakin merosot..tapi kita masih mempunyai pelari yang masih mengaum di asia iaitu NAZMIZAN MUHAMMAD


BASIKAL

di sini hamba nak kenalkan dengan dua lagenda bagi sukan berbasikal ini..pertama CHRIS HOY lagenda trek...dan LANCE ARMSTRONG lagenda lebuhraya...


CHRIS HOY (pemegang pingat olimpik tiga kali berturut turut)


LANCE ARMSTRONG (pemegang jersi kuning bagi Le Tour De France yang dikenali sebagai laluan paling berbahaya sebanyak 7 kali berturut2)

LANCE ARMSTRONG merupakan bekas pesakit kanser yang berjaya sembuh dan berumur 40..menang kali ke 7 tour de france semasa berumur 34 tahun!!!

CHRIS HOY berumur 32 tahun semasa menang emas olimpik beijing!!!

Di Malaysia kita mempunyai dua pelumba basikal yang digeruni di Asia seta Dunia..iaitu juara trek asia AZIZULHASNI AWANG 


dan ANUAR MANAN (pelumba lebuhraya yang digeruni)



SQUASY

hamba rasa tak perlulah kita lupakan jasa2 jagoan dunia kita di dalam sukan ini NICOL DAVID...beliau merupakan antara pemain squash yang terbaik pernah dihasilkan di Malaysia serta dunia....


ok kawan2 bagi lain2 sukan seperti hoki ke takraw ke korang tentukan lah sendiri..hehehe

ok..sampai di sini sahaja...kalau ada update2 lagi hamba akan post kan ye..hehehe...

6 comments:

  1. fuyoohh.....
    ahli sukan sejati...

    ReplyDelete
  2. aku rasa ko pun ley jadi lagenda masa depan...lagenda merapu...haha

    ReplyDelete
  3. wawawa..xpenah pon tau pasal sukan ni..hehe

    ReplyDelete
  4. like post from merapu..follow me at norziha19.blogspot.com & santaigee.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. bagus ungkle....banyak ilmiah! I like seh!!!!!!

    ReplyDelete